Om du har søvnapnø, kan kun konstateres ved målinger foretaget under søvnen, hvor blandt andet vejrtrækningen og blodets iltindhold registreres.

Ved mistanke om søvnapnø, bør du gå til din praktiserende læge eller en øre-næse-hals læge og gerne forberede dig inden konsultationen.

Gode råd før dit møde med lægen:

Skriv så meget ned som muligt, så du husker det hele og kan forklare lægen hvordan du har det.

Giv eksempler på, hvor du måske:

  • Vågner flere gange i løbet af natten og har trang til vandladning.
  • Sveder kraftigt når du sover.
  • Har morgenhovedpine og måske også er svimmel når du står ud af sengen.
  • Bare føler dig træt, uoplagt, og slet ikke udhvilet.
  • Har prøvet at falde uønsket i søvn (hvor andre ikke falder i søvn), f.eks. til møder, på arbejdet, når du er på besøg hos venner, har gæster, eller kører i bil – også hvor du selv er chauffør.
  • Har svært ved at huske ting og svært ved at koncentrere dig.

Hvis den du sover sammen med, har kommenteret på din søvn, så er en lille lydoptagelse på telefonen rigtig god at have med til lægen.

Jo bedre forberedt du er og jo flere symptomer du kan dele, jo lettere bliver det for lægen at hjælpe dig i den rigtige retning.

Mødet hos lægen og det videre forløb

Tag gerne en pårørende med (allerbedst den person du sover sammen med), da det er ham/hende, der kan fortælle lægen hvordan du sover. Oplever din pårørende for eksempel, at du har pauser i din vejrtrækning?

Din praktiserende læge kan henvise dig til videre undersøgelse for søvnapnø. Der er specialiserede Øre-næse-hals-læger og søvnklinikker i alle regioner i Danmark.

Undersøgelsen kan foregå ved overnatning på søvnklinikken eller på hospitalet, men som oftest vil du få en grundig instruktion til måleudstyret og så sove med det hjemme. Ofte er en enkelt nat tilstrækkeligt.

Lægen på søvnklinikken kan efterfølgende udlæse overraskende mange informationer fra udstyret. Husk at tage din pårørende med igen når du får tilbagemeldingen fra målingen.

Du vil blive tilbudt opfølgning gennem søvnklinikken – et tilbud du bør tage imod.