Hvad er søvnapnø?

Der er to former for søvnapnø. Obstruktiv søvnapnø er den langt hyppigste, en mindre del lider af Central søvnapnø.

Sygdommen viser sig kun under søvn, men giver mange symptomer i vågentilstanden. Der kan være tale om konstant træthed, koncentrationsbesvær, følelsen af aldrig at være udhvilet, morgenhovedpine, kraftig sved under søvn, forhøjet blodtryk, manglende sexlyst- og evne.

Der er ca. 80.000 danskere, der har fået stillet diagnosen søvnapnø, men man regner med at ca. 300.000 har sygdommen uden at vide det.

Søvnapnø er en sygdom, der rammer både mænd og kvinder. Man regner med at 10-15 % af mænd og 4-8% af kvinder lider af søvnapnø. Sygdommen er udbredt blandt voksne, men også børn kan lide af søvnapnø. Der er flere overvægtige end normalvægtige, der rammes af sygdommen.

Personer med søvnapnø har unormalt lange pauser i vejrtrækningen når de sover, fordi luftpassagen i svælget er nedsat. Dette kaldes obstruktiv søvnapnø. Resultatet er, at man ”vågner” op mange gange i løbet af natten for at få luft, og det normale søvnmønster bliver ødelagt. Man kan normalt ikke huske de mange opvågninger dagen efter. Ved hver apnø nedsættes iltoptagelsen i blodet. Typisk for personer med søvnapnø er kraftig snorken.

Symptomerne kan langsomt forværres over en årrække. Det mest almindelige er, at man ikke føler sig udhvilet og ofte har hovedpine om morgenen, føler sig konstant træt og uoplagt. Trætheden medfører ofte koncentrations- og hukommelsesbesvær, øget irritabilitet og tendens til depression. Ubehandlet søvnapnø kan give nedsat arbejdsevne.

Nogle oplever at falde i søvn på arbejdet, måske midt i et møde, under socialt samvær, eller når de kører bil. På sigt er der, såfremt man ikke kommer i behandling, risiko for at udvikle alvorlige følgesygdomme. Især forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, blodprop bl.a. i hjerte og hjerne eller diabetes. Mere end 40% af dem, der lider af diabetes, og ca. 25% af dem, der lider af KOL, lider også af søvnapnø.