Mange søvnapnø patienter lider af depression. Nu viser en et norsk studie publiceret i European Journal of Psysiotherapy at  Læringsorienteret fysioterapi (LOP) Fysisk træning af hele kroppens balance og øvelser med fokus på balance kan være lige så effektiv som konventionelle samtaleterapi til patienter med moderat angst og depression.

Forskerne bag studiet konkluderer, at for patienter med moderat angst og depression kan LOF være et godt alternativ til andre former for terapi, fx samtaleterapi.

Udgangspunktet og formålet for det norske studievar: Selvom mange patienter med angst og depression lider af muskelsmerter og kropslige dysfunktioner, ignoreres kroppen stort set i behandlingen. Formålet med denne undersøgelse var at undersøge effektiviteten af ​​Learning Oriented Physiotherapy (LOP) baseret på nyere viden om overlappende hjernenetværk og behovet for at vække kropsbevidsthed for at synkronisere krop og sind.

Metoder: Patienter med moderat angst og / eller depression henvist til tre ambulante psykiatriske klinikker i Norge i oktober 2014 til januar 2016 blev inviteret til at deltage. Af kvalificerede patienter blev 42 randomiseret til LOP og 39 til standardpsykiatrisk behandling (kontrol). Selvrapporter om angst og depression (HADS), sundhedsrelateret livskvalitet (EQ-5D-5L) og global sundhed (EQ-VAS) blev registreret hver 6. måned fra baseline (T1) til 18 måneder efter (T4). Mixed linear model (MLM) analyse blev brugt til at estimere samlede forskelle mellem grupper.

Resultater: Efter 1 års opfølgning rapporterede LOP-deltagere højere livskvalitet og opfattet global sundhed end kontroller. I slutningen af ​​forsøget var der ingen gennemsnitlige forskelle i sundhedsresultater mellem grupper, men LOP-deltagere viste en samlet hurtigere restitutionshastighed end kontroller.

Konklusioner: LOP kan være lige så effektiv som konventionelle terapier til patienter med moderat angst og depression.