I Region Midtjyllands nyhedsbrev ‘Din Guide til Sundhed’
kan man finde nogle gode tips om kostvaner.

Styr uden om hverdagens usunde fælder ved at følge de
gode råd om kost, som klinisk diætist Sara Louise
Østergaard fra Livsstilscenter Brædstrup serverer her.

1. Lev af mad

Spis mad, der giver næring og mæthed. Et
‘eftermiddagssæt’ med en halv liter sodavand og en
chokoladebar indeholder lige så mange kalorier som tre hele
skiver rugbrød med almindeligt pålæg. Men sodavand og slik
mætter kun kortvarigt og indeholder ingen næringsstoffer
og kostfibre.

Vælg i stedet mad, der giver næringsstoffer og mæthed.
Spiser du dagligt et stykke wienerbrød eller en
chokoladebar, kan du nemt komme i gang med en
kostomlægning ved at udskifte de søde og fede snacks med
mad.

2. Spis langsomt

Spis langsomt og smag på maden. Få noget nærvær ind
i måltidet og oplev det, som du smager på. Så fornemmer
du, hvornår du har spist det, du har behov for. Lad dig
ikke distraheres af tv, tablet eller telefon under
måltidet, for så kommer du nemt til bare at køre maden
indenbords uden at lægge mærke til, om du er mæt.

3. Skyl ikke maden ned med væske

Drik dig ikke mæt under måltidet, for så dukker sulten
hurtigt op igen. Vand fylder godt i maven, men mætheden
holder ikkelænge, og der er risiko for, at du spiser
noget usundt, når sultenmelder sig mellem måltiderne.
Skyl gerne efter med en slurkvand, når du spiser, men
drik primært mellem måltiderne og få din væske der.

4. Spis varieret og ikke for meget

Hvis du spiser varieret, har du de bedste muligheder for
at få de næringsstoffer, du skal bruge for at holde dig
sund og rask. Så spis forskellig mad, men spis ikke i for
store mængder. Et godt trick er at spise af en mindre
tallerken. Forestil dig et Y på tallerkenen og øs maden op
i størrelsesforholdene: 2/5 grønsager,2/5 kartofler,
fuldkornsbrød, fuldkornsris eller fuldkornspasta og1/5
kød, fjerkræ eller fisk.

5. Vælg mad med mærker

Når du er på indkøb, kan du gøre det lettere for dig selv
ved at pejle efter produkter med Nøglehullet eller
Fuldkornsmærket. Det er en nem vej til at finde varer, der
lever op til de officielle kostanbefalinger. De mærkede
fødevarer indeholder for eksempel mere fiber og fuldkorn
og mindre fedt, salt og sukker.
Du kan finde flere kostråd på Altomkost.dk
Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev ‘Din
Guide til Sundhed’