Søvnapnø

Der er ca. 90.000 danskere, der har fået stillet diagnosen søvnapnø, men man regner med at ca. 200.000 har sygdommen uden at vide det.

Søvnapnø er en hyppig sygdom, der rammer både mænd og kvinder. Man regner med at ca. 10-15 % af mænd og 4-8% af kvinder lider af søvnapnø. Risikoen for sygdommen øges med alderen. Søvnapnø er en udbredt sygdom blandt voksne, men også børn kan lide af søvnapnø. Der er flere overvægtige end normalvægtige, der rammes af sygdommen.

Der er to former for søvnapnø, hvoraf obstruktiv søvnapnø er den langt hyppigst. En mindre del lider af det, der hedder Central søvnapnø. Når man taler om søvnapnø, mener man næsten altid obstruktiv søvnapnø.

Sygdommen viser sig kun under søvn, men giver mange symptomer i vågentilstanden. Her kan der være tale om konstant træthed, koncentrationsbesvær, følelsen af aldrig at være udhvilet, morgenhovedpine, forhøjet blodtryk, manglende sex lyst- og evne.

Søvnapnø er unormal vejrtrækning under søvnen. Personer med søvnapnø har unormalt lange pauser i vejrtrækningen, når de sover, fordi luftpassagen i svælget er nedsat eller ophævet pga. gentagne tillukninger af svælget. Dette kaldes obstruktiv søvnapnø. Resultatet er, at man ”vågner” op mange gange i løbet af natten for at få luft, og det normale søvnmønster bliver ødelagt. Man kan normalt ikke huske de mange opvågninger dagen efter. Ved hver apnø nedsættes iltoptagelsen i blodet. Personer med søvnapnø er typisk snorkere. Obstruktiv søvnapnø er en farlig videreudvikling af almindelig snorken.

Symptomerne kommer snigende med forværring over en årrække. Det mest almindelige er, at man ikke føler sig udhvilet og ofte har hovedpine om morgenen, føler sig konstant træt og uoplagt, selv om man sover meget. Trætheden medfører koncentrations- og hukommelsesbesvær, øget irritabilitet og tendens til depression med deraf følgende nedsat arbejdsevne. Nogle oplever at falde i søvn på arbejde, midt i et møde, under socialt samvær, eller når de kører bil. På sigt er der, såfremt man ikke kommer i behandling, risiko for at udvikle alvorlige følgesygdomme, især forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, blodprop bl.a i hjerte og hjerne eller diabetes. Mere end 40% af de, der lider af diabetes,  og  ca. 25% af de, der lider af KOL, lider også af søvnapnø.